René Jonker

KGA trainer René JonkerWaarom ben je keeperstrainer geworden?
“Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik graag de jeugd wat wil leren. Zowel in mijn baan als leraar als op het voetbalveld vind ik het leuk om kennis over te dragen. Zonder training worden keepers niet beter en helaas heeft niet elke club een keeperstrainer. Vanaf het moment dat ik zelf in de selectie kwam te spelen, ben ik de jeugd gaan trainen om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie keepers nog beter worden dan mijn generatie.”

Heb je zelf gekeept, en bij welke clubs?
“Ik keep nog steeds. Ik ben begonnen bij SV Halfweg, daarna RCH, DWS, VV Aalsmeer, RKDES en nu VV Zwanenburg 1.”

Wat vind je het leukst aan keepen?
“Het mooiste van het keepen is en blijft toch die ene bal die je eruit haalt op een belangrijk moment. Als keeper kun je bijna geen fout maken, want dan is het een doelpunt. Het gevoel van een foutloze wedstrijd kunnen spelen is een prachtig gevoel en dat gun ik elke keeper.”

Wat is je favoriete keeper?
“Mijn favoriete keeper is altijd Peter Schmeichel geweest. In 2017 heb ik hem mogen ontmoeten. Zijn manier van keepen en zijn uitstraling was iets waar ik graag naar keek. Verder vind ik Gianluigi Donnarumma een zeer talentvolle keeper en ben ik gecharmeerd van zijn stijl.”

Wat is jouw tip?
“Geniet van hetgeen wat je doet. Plezier is het belangrijkste wat er is. Iedereen maakt fouten en dat is helemaal niet erg. Het is juist een leermoment. Gebruik zo een leermoment om de volgende keer wel die bal te pakken.”